İlham Əliyevdən Novruz təbriki - MƏTN
“Araz Supermarket” cərimələndi
Tenderə nəzarət edən qurum özü qanunsuz tender keçirir?
“Əvvəl də at kimi kişnəyən müğənniciklər var idi”
Ceyhun Bayramov Yens Stoltenberq ilə görüşüb
Zakir Həsənov Stoltenberqlə görüşüb - VİDEO
“Taksilərin sayı azaldılır, qiymətlər qalxacaq“
Məna Əliyev xəstəxanaya yerləşdirilib
Biz onların üzərinə getməliyik!
Qubada qanunsuz tikili sökülüb-VIDEO


06.12.2022  12:22 

Qan azlığını aradan qaldıran bitkilər...





A+  A-

Qan azlığı bir xəstəlik deyildir, xəstəliyin nişanəsidir. Adətən dəmir azlığı o zaman baş verir ki, insan onu lazım olan qidalardan əldə edə bilmir. Qan azlığına qarşı yardım edən bitkilərin tərkibində adətən dəmir zəngin olur.

Onlarla tanış olaq:

1. Gicitkən.

Bu bikti dəmirlə zəngin olan bitkidir. Əgər qidalarda olan dəmirin yaxşı cəzb olunmasını istəyirsinizsə, onu C vitamini ilə bir yerdə qəbul edin. Gicitkən elə bir bitkidir ki, tərkibində həm dəmir vardır, həm də C vitamini. Gicitkəni həm təzə şəkildə yeməklərdə istifadə edə bilərsiniz, həm də quru şəkildə çay kimi dəmləyə bilərsiniz.

2. Xurma.

Xurma elə meyvələrdəndir ki, təkbaşına sizə gündəlik enerjini verə bilir. Xurmanın lifləri yağların azaldılmasına yardım edə bilir. Xurmanın tərkibində dəmir vardır ki, qan azlığına qarşı müsbət təsir göstərər. Xurmanın faydaları çoxdur və o cümlədən: yuxunun rahat olmasına yardım edər, eşitmə və görmə qabilyyətini gücləndirər, mikrob və göbəliə əleyhinədir və immun sistemini gücləndirər. Ana südünü artırar və hamiləliyin rahat keçməsinə səbəb olar. Yeməyi həzm edər, mədəni gücləndirər. Susuzluğu aradan qaldırar və sinədəki bəlğəmi təmizləyər.

3. Püstə.

Püstə də o bitkilərdəndir ki, qan azlığını aradan qaldıra bilir və dəmirlə zəngindir. Mütəxəssislər müəyyən etmişdirlər ki, püstənin tərkibində olan yağ turşuları xolesterinin aşağı düşməsinə yardım edir və ona görə də ürək üçün faydalıdır. Bu alimlərin nəzərinə görə, əgər insan hər gün 43 qr püstə yeyərsə, sözügedən təsirə malik olar.

4. Qara zirə.

Zirənin ən çox faydalarını mədə və bağırsaq spazmaları zamanı görmək olar. Bu bitki mədəni təhrik edər ki, qidanı tez həzm etsin, həm də sidikqovucudur. Bu bitki həm də qan azlığına müsbət təsir göstərir. Bu bitkidən çörək məhsullarının ətirləndirilməsində istifadə edilər. Xüsusilə də qara çörəklərin. Bu bitkidən pendirlərdə və şirniyyatda da istifadə olunur. Həmçinin sabunların ətirləndirilməsində də ondan istifadə edirlər.

Tahir Abbaslı
XəzərNews.az

Xəbər 715 dəfə oxunub.



19.03.2024  00:00 

Bu gün İlaxır çərşənbədir

18.03.2024  19:15 

Gəncədə bıçaqlanma olub

18.03.2024  19:07 

Naxçıvanda İnstitut yaradılıb

18.03.2024  19:03 

AFFA bu klubları cərimələdi

18.03.2024  17:31 

Türkiyədə partlayış olub

18.03.2024  15:29 

İmtahan nəticələri elan olundu


BÜTÜN XƏBƏRLƏR +