Türkiyənin Ege bölgəsi qonaqları əsrlər boyu ənənəvi kulinariya mədəniyyətini əhatə edən unikal qastronomik təcrübədən həzz almağa dəvət edir. Türkiyənin Ege sahili, ləzzətli zeytun yağları, bir sıra yerli otlar və tərəvəzləri, təzə dəniz məhsulları, köhnə şərabçılıq ənənəsi və təsərrüfatdan süfrəyə fəlsəfəsini özündə birləşdirən kulinariya irsi ilə ölkənin davamlı mətbəxi üçün ən əhəmiyyətli yerlərindən biridir. Bölgə restoranları ilə məşhurdur, onların əksəriyyətinə klassik yeməkləri yeni üslubda təqdim edən istedadlı gənc aşpazlar rəhbərlik edir.
MICHELIN Guide Egey dənizinin iki məşhur bölgəsi olan İzmir və Bodrumda bir neçə restoranı müxtəlif və yüksək keyfiyyətli menyularına görə tanıdı.
Zeytun yağının önəmi
Əlverişli iqlimi və coğrafiyasına görə Egey sahilləri həmişə Anadolunun ən yüksək zeytun istehsal edən bölgələrindən biri olmuşdur. Bu köklü mədəniyyət və becərmə tarixi, Egey mətbəxinin niyə zeytun və zeytun yağı ətrafında formalaşdığını da izah edir. Bölgənin ləzzətli zeytunları və zeytun yağları Egey mətbəxinin zamanla seçilən mərkəzidir. Kəklikotu, rozmarin və ya nanə kimi otlarla hazırlanan ətirli zeytun yağı və təzə bişmiş çörək səhər yeməyinin əsasını təşkil edir. Zeytun yağları həmçinin salatlarda, qəlyanaltılarda, nahar və şam yeməklərində istifadə edilir. Burada yazın müjdəçiləri olan yaşıl lobya, badımcan və artishok kimi tərəvəzlər uzunömürlülüyün sirri olan zeytun yağının möcüzəsi ilə ecazkar dadlı yeməklərə çevrilir. Egey mətbəxindəki digər məşhur ləzzətlər bölgəyə doğma olan Egey otlarından əldə edilir. Şevket-i bostan, qulançar və zəncəfil kimi ləzzətli zeytun yağı ilə qarışdırılan və əsas yeməklər və ya iştahaaçan kimi təqdim edilən ləzzətli və müalicəvi otları qeyd etmək üçün festivallar təşkil edilir.
Balıq dolu masalar
Təbii ki, Egey mətbəxi münbit Egey dənizinin nemətlərini əhatə edir. Ayvalıkdan Alaçatıya və Bodrumdan Datçaya qədər Ege dənizinin sahil şəhərlərindəki restoranlarda çipura, levrek, orfoz, istiridye, ahtapot, kalamar və krevet daxil olmaqla ən təzə dəniz məhsulları təqdim olunur. Ahtapot və kalamar yeməkləri, karides güveçləri və qızardılmış mövsümi balıqlar unudulmaz şam yeməyini vurğulayır.
Əsrlər boyu üzümçülük
Rakı ilə yanaşı, yerli Egey üzümlərindən hazırlanan ləzzətli şərablar dəniz məhsullarının ən yaxşı müşayiətçisidir. Torpaq və iqlim şəraitinə görə Egey bölgəsi dünyanın ən arzuolunan coğrafiyalarından sayılır. Hara getsəniz, yollar sizi çoxəsrlik üzüm bağlarına, onların ləzzətli məhsullarına aparacaq. Egeyə səyahətinizdə bu üzüm bağlarını kəşf edə bilərsiniz. Məsələn, İzmirin üzüm bağlarının bəzi marşrutlarının və Michelin Ulduzlu restoranlarının yerləşdiyi Urlada bir çox beynəlxalq miqyasda tanınmış türk şərablarından dadmaq olar. Üzüm bağları ilə tanınan Urlada Bornova Misketi kimi yerli üzüm növləri və çoxalma yolu ilə nəsli kəsilməkdən xilas edilmiş Foça Karası və Qaydura üzümlərindən hazırlanan ləzzətli şərablar da təklif edilir.
Gözəl yemək
Türkiyənin Ege bölgəsi çoxsaylı gözəl yemək variantları təqdim edir. Son illərdə yenilikçi aşpazlar bu münbit bölgənin məhsulları və ənənələrini birləşdirən, Egey mətbəxinin ekoloji və mədəni davamlılığını nümayiş etdirən yüksək səviyyəli restoranlar açdılar.
Bu kontekstdə, xüsusilə də bölgənin ən məşhur turistik yerlərindən biri olan İzmirin Urla bölgəsində, təsərrüfatdan süfrəyə anlayışı və sıfır tullantı yanaşması ilə restoranlarda yerli yeməklərdən dada bilərsiniz.
Xəbər 7212 dəfə oxunub.