Ceyhun Bayramov Mixail Şvıdkoy ilə görüşüb -FOTOLAR
Biz səsimizi ucaltdıqda...-Prezident
“Yaxın müddətdə sülh sazişi imzalana bilər” - Asim Mollazadə
Prezident İlham Əliyev: COP29 bizə imkan verəcək ki...
Biz istənilən ölkə kimi media məkanımızı xarici neqativ təsirdən qorumalıyıq -Azərbaycan Prezidenti
Bakıdan Avropa Parlamentinə etiraz: Qətnamə əsassızdır!
İran Ermənistanı Rusiyanın qucağına qaytardı
İlham Əliyevin Zəfər diplomatiyasının sirri-Fərid Şahbazlı yazır
Qazaxıstan və Azərbaycan investisiya əməkdaşlığını möhkəmləndirirlər
“Xırda maraqlar naminə süni diaspor təşkilatları yaratmamalıdırlar”- BAP sədri


01.07.2022  12:01 

Ən şirin qarpızı necə tanıyaq?





A+  A-

Qarpız da bütün meyvələr kimi öz mövsümündə yeyilməlidir ki, kimyəvi və ya bioloji zəhərlənmə halları baş verməsin. Qarpız alarkən bəzi ip ucları var ki, bu ip ucları sizin ən təhlükəsiz qarpızı almagınıza yardımçı olacaq.

1. Sarı qabıq yüksək nitrat konsentrasiyasının əlamətidir. Qarpızı kəsərkən qabığının rənginə diqqət yetirin. Qarpızı kəsərkən qabığı sarı, ətli hissəsində isə ağ rəng olmamalıdır. Bu növ qarpızdan istifadə edərkən zəhərlənmə ilə qarşılaşa bilərsiniz.

2. Qarpızın üstündə dəliklərin olmağına da diqqət etmək lazımdir. Bəzən qarpızdakı dəliklərin həşərat izləri olduğunu düşünür. Təssüf ki, bu qarpıza edilən iynə müdaxiləsidir və bu cür qarpızlardan uzaq durmağa çalışın. Çünki bu cür qarpızların ətli qismi yaxşı görünsədə, yeyildiyində zəhərlənmə verə bilər.

3. Böyük və içi boş olan qarpızı yeməyin. İçi boş olan qarpız bir az acı tam verir və bu da zəhərlənmələrə yol aça bilər. Bu tip qarpızlardan uzaq durun.

4. Qarpızın ətli hissəsindən bir parça kəsib suya qoyun. Bununla siz qarpızda nitrat konsentrasiyasını yoxlaya bilərsiniz. Su parlaq və çəhrayı rəngə çevrilirsə, bu, qarpızın təhlükəli olduğunu göstərir.

5. Qarpızı alarkən onun çəkisinədə diqqət edin. Əgər həddindən artıq yüngül çəkidə olan qarpız olarsa, o qarpızı almayın. Çünki sağlam qarpızın çəkisidə ağır olmalıdır.

Bəs ən yaxşı qarpızı necə seçmək lazımdır?

1. Yetişmiş və şirin qarpız parlaq və hamar olmalıdır.

2. Seçərkən də əzilməmiş və zədələnməmiş qarpızı seçmək lazımdir.

3. Qabıqda əmələ gələn bej izləri olan qarpızı alın. Bu bej rəngdə görünən izlər arıların daddığı yerdir. Bu, qarpızın çox şirin olduğundan xəbər verir.

4. Yaşıl saplaqlı qarpızlar yetişməyib, quru saplaqlı olan qarpızları seçin.

5. Kəsilmiş qarpızı almayın.

Ağa Salamov
Qida Məsələləri Üzrə Mütəxəssis


Xəbər 1254 dəfə oxunub.




09.05.2024  12:34 

Sabahın hava proqnozu açıqlanıb

08.05.2024  11:49 

Paşinyan Moskvaya yola düşüb

05.05.2024  15:54 

Sabahın havası açıqlandı

04.05.2024  10:46 

Adil Əliyevə ağır itki üz verib

01.05.2024  11:21 

Rövşən Rzayev vəfat edib

30.04.2024  13:58 

Sabahın havası açıqlanıb


BÜTÜN XƏBƏRLƏR +