Erməni qadınlara ABŞ səfirliyindənXƏBƏRDARLIQ
Qurban Qurbanov Benzia ilə bağlı açıqlama verib
Zelenski Rusiya ilə növbəti məhbus mübadiləsinin tarixini açıqlayıb
Ülvi Mirzoyev vəzifəsindən azad edilib
Bakıda 24-27° isti olacaq
Kiyevə raket hücumu: 15 nəfər yaralanıb
Rusiya ukraynalı hərbi əsirləri edam edir
Fuad Məmmədovun rütbəsi artırılıb
Bank kartlarından 4959 manat oğurlandı
Həkim‐kardioloq Firdovsi İbrahimova ağır ittiham


11.11.2021  16:29 

Bu kolbasalar ürək-damar xəstəliklərinə yol açır





A+  A-

Küçə heyvanları, xüsusilə pişiklər hər zaman ac olduqları üçün nə olsa, yeyir. Ancaq bu heyvanlara hər qidanı vermək onların sağlamlığına mənfi istiqamətdə təsir edə bilər.

Kolbasa və sosiskaların içində çürük ət parçaları, quyruq yağı, qığırdaqlar, tüklər və s. digər maddələr yalnız insanlar üçün deyil, heyvanlar üçün də belə zərərlidir. Çox çeşidli proseslərdən keçən bu qidalar homogen olaraq paketlənərək satılır. Tərkibində zərərli ət məhsulları olan kobasa və sosislərdə yüksək səviyyədə soya və ədviyyat var. Belə qidalar, hətta pişiklərin pəhrizinə belə uyğun olmaya bilər. Bu qidalar mədə pozuntuları ilə yanaşı, bir çox problemlərə yol aça bilər. Kolbasa və sosislərin tərkibində nitrat çox olur. Nitratı uzun müddət qəbul edən zaman isə xərçəng riski artır.

Qida eksperti Elsevər Əliyevin sözlərinə görə, kolbasa, sosislərin təhlükəlilik səviyyəsi onların hazırlanma qaydası ilə əlaqəlidir. Bu məhsullar; daxili yağlar, sinirlər, sinirlərin ətrafında olan ət parçaları, quyruq yağı, ağciyərlər və s. qarışdırılaraq hazırlanır: "Kolbasanın yumşaq olması üçün ağciyərlər çox önəmlidir. Kolbasa və sosiskalara heyvanların müxtəlif artıq yerləri də qatılır. Məsələn; "nuget" adlandıran və toyuq ətindən hazırlanan bu yemək toyuğun müxtəlif yerlərindən - qığırdaqları, dərisi və sinə tərəfində olan ətlərdən hazırlanır. "Nuget"lərin tərkibində dad verməsi üçün ədviyyat xüsusiyyəti daşıyan dənəciklər var".

Əgər bir kiloqram sosiskanı və kolbasanı 1 kiloqram ətdən ucuz ala bilirsinizsə, bu zaman ikinci dəfə düşünməlisiniz. Sosiska, kolbasa və bu tip məhsullara dadını yaxşılaşdırmaq üçün soğan, sarımsaq və müxtəlif ədviyyatlar vurulur. Mikrobların yaranmasının qarşısını almaq üçün də nitrit, nitrat və asılılıq yaradan digər maddələr əlavə edilir.

Quyruq yağı və daxili yağlar bədən istiliyində əriyən yağlar deyil. Bu yağlar insan sağlamlığı üçün təhlükəlidir. Bu məhsullar səbəbilə, bədəndə alınan yağlar, damar tıxanıqlığı və ürək-damar xəstəliklərinə yol açır. Sosiska, kolbasa kimi məhsullar uşaqlarda erkən yeniyetməlik, görmə qabiliyyətinin zəifləməsi, psixoloji pozuntulara, köklüyə, qadınlarda süd vəzisi xərçənginə və ürək-damar xəstəliklərinə səbəb olur./Bizimyol.info/

Xəbər 2367 dəfə oxunub.




25.05.2025  01:46 

Tovuzda yol qəzası baş verib

24.05.2025  14:03 

Bakıda 24-27° isti olacaq

24.05.2025  12:31 

Allah mənə çatmadı!

23.05.2025  18:25 

MDU birinci yeri itirdi


BÜTÜN XƏBƏRLƏR +