Prezident Qazaxıstana səfər edib -Fotolar
İran bu tarixdə hücum planlaşdırır - ŞOK MƏLUMAT
Bu gün Milli Kino Günü qeyd olunub -Foto, video
Prezident Viola Amherdə təbrik məktubu ünvanlayıb
Tahir Kərimli seçkilərdə iştirak etməyəcək
Prezident Şuşada 2-ci Qlobal Media Forumda - CANLI
Prezident Lyuk Friden ilə görüşüb
QHT Qubada tat icması ilə görüş keçirdi - Foto/Video
Azərbaycanlıların Türkiyədə milli istiqlal mübarizəsində iştirakı
Prezident Pakistan səmasında belə qarşılandı - Foto/Video


11.11.2021  16:29 

Bu kolbasalar ürək-damar xəstəliklərinə yol açır





A+  A-

Küçə heyvanları, xüsusilə pişiklər hər zaman ac olduqları üçün nə olsa, yeyir. Ancaq bu heyvanlara hər qidanı vermək onların sağlamlığına mənfi istiqamətdə təsir edə bilər.

Kolbasa və sosiskaların içində çürük ət parçaları, quyruq yağı, qığırdaqlar, tüklər və s. digər maddələr yalnız insanlar üçün deyil, heyvanlar üçün də belə zərərlidir. Çox çeşidli proseslərdən keçən bu qidalar homogen olaraq paketlənərək satılır. Tərkibində zərərli ət məhsulları olan kobasa və sosislərdə yüksək səviyyədə soya və ədviyyat var. Belə qidalar, hətta pişiklərin pəhrizinə belə uyğun olmaya bilər. Bu qidalar mədə pozuntuları ilə yanaşı, bir çox problemlərə yol aça bilər. Kolbasa və sosislərin tərkibində nitrat çox olur. Nitratı uzun müddət qəbul edən zaman isə xərçəng riski artır.

Qida eksperti Elsevər Əliyevin sözlərinə görə, kolbasa, sosislərin təhlükəlilik səviyyəsi onların hazırlanma qaydası ilə əlaqəlidir. Bu məhsullar; daxili yağlar, sinirlər, sinirlərin ətrafında olan ət parçaları, quyruq yağı, ağciyərlər və s. qarışdırılaraq hazırlanır: "Kolbasanın yumşaq olması üçün ağciyərlər çox önəmlidir. Kolbasa və sosiskalara heyvanların müxtəlif artıq yerləri də qatılır. Məsələn; "nuget" adlandıran və toyuq ətindən hazırlanan bu yemək toyuğun müxtəlif yerlərindən - qığırdaqları, dərisi və sinə tərəfində olan ətlərdən hazırlanır. "Nuget"lərin tərkibində dad verməsi üçün ədviyyat xüsusiyyəti daşıyan dənəciklər var".

Əgər bir kiloqram sosiskanı və kolbasanı 1 kiloqram ətdən ucuz ala bilirsinizsə, bu zaman ikinci dəfə düşünməlisiniz. Sosiska, kolbasa və bu tip məhsullara dadını yaxşılaşdırmaq üçün soğan, sarımsaq və müxtəlif ədviyyatlar vurulur. Mikrobların yaranmasının qarşısını almaq üçün də nitrit, nitrat və asılılıq yaradan digər maddələr əlavə edilir.

Quyruq yağı və daxili yağlar bədən istiliyində əriyən yağlar deyil. Bu yağlar insan sağlamlığı üçün təhlükəlidir. Bu məhsullar səbəbilə, bədəndə alınan yağlar, damar tıxanıqlığı və ürək-damar xəstəliklərinə yol açır. Sosiska, kolbasa kimi məhsullar uşaqlarda erkən yeniyetməlik, görmə qabiliyyətinin zəifləməsi, psixoloji pozuntulara, köklüyə, qadınlarda süd vəzisi xərçənginə və ürək-damar xəstəliklərinə səbəb olur./Bizimyol.info/

Xəbər 2047 dəfə oxunub.




Bölməyə aid digər xəbərlər

07.08.2024  18:54 

Qulam İbrahimov vəfat edib -Foto

06.08.2024  10:31 

İsmayıl Berdiyev vəfat edib -Foto

03.08.2024  19:07 

Hakan Fidan Misirə səfər edəcək

03.08.2024  18:58 

Laçında mina hadisəsi baş verib

03.08.2024  18:54 

Sumqayıtda bıçaqlanma olub


BÜTÜN XƏBƏRLƏR +