“O söyüşləri yazanın özünə, ailəsinə...” - Sabir Rüstəmxanlı HİDDƏTLƏNDİ
“Bunun Neftçala xalqına nə dəxli var?” – Tənzilə Rüstəmxanlı tənqidlərdən danışdı
İlqar Mikayıloğlu Real TV-dən ikinci dəfə ayrılıb
Vüsalənin hamamında mənim nə işim var?!
İcra başçıları PA-ya çağırıldı
Səfir İranla bağlı mövqeyini aqressiv formada çatdırır - Mübariz Əhmədoğlu
Ölkələrimiz arasında qarşılıqlı fəaliyyətdən çox razıyıq -Prezident
Ermənilər Kəlbəcər istiqamətində mövqelərimizi atəşə tutub
Prezident “Dövlət rüsumu haqqında“ qanunu təsdiqləyib
ABŞ Ermənistanda İrana qarşı 5 klasterli hərbi proqram reallaşdırır


31.01.2019  09:17 

Yarpaq dolması alimlərin “qara siyahı”sında





A+  A-

Xərçəngə səbəb olan qidalarla bağlı dəfələrlə yazılmasına baxmayaraq, bu qidaların siyahısı hər gün bir az da genişlənir. Son araşdırmalar zamanı yarpaq dolması üçün istifadə olunan duza qoyulmuş üzüm yarpağı da bu siyahıya daxil edilib.
XəzərNews.az Medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, duza qoyulmuş üzüm yarpağında həddən artıq miqdarda nitrat maddəsi olur. Qəbul etdikdə bu qidalar orqanizmdə xərçəng yaradan nitrozaminlərə çevrilir və DNA-nı zədələyir.

Araşdırmaya görə, rasionunda duza qoyulmuş yarpaq dolmasına geniş yer verən insanlarda mədə xərçəngi riski digərlərinə nisbətən qat-qat artıqdır.

Mədə xərçəngi yaradan digər qidalara isə şorabalar da daxil edilib. Əsasən şərq, həmçinin yerli mətbəximizdə geniş yer verilən marinə edilmiş meyvə və tərəvəzlər də mədə xərçənginə səbəb olur.

Təhlükə riskini azaltmaq üçün bu cür qidaları evdə, duz miqdarına nəzarət edərək hazırlamaq daha məqsədəuyğundur.

Xəbər 1366 dəfə oxunub.




27.08.2024  13:23 

Kommunal xidmətlər BAHALAŞACAQ

24.08.2024  22:13 

102 yaşlı veteran vəfat etdi

23.08.2024  14:04 

Bu gün Ukraynada Bayraq Günüdür


BÜTÜN XƏBƏRLƏR +