Prezident Kiriakos Mitsotakis ilə görüşüb -Fotolar
Bakıda yenilənmiş Ukrayna Mərkəzi -Fotolar
Prezident Aleksandr Stubb ilə görüşüb
Şarl Mişel Azərbaycana səfər edəcək
Naxçıvanda yüksək vəzifəyə təyinat
Dünya və BRİKS üzv olan ölkələrin dollardan imtina etməsi özünü doğruldacaqmı?
Azərbaycandan Fransanın Ermənistandakı səfirinə CAVAB
Hikmət Həsənovun köməkçisi ağır cəzalandırıldı
“Efirlər Tiktok-da soyunanları çağırırlar, səviyyə yoxdur..“ - Azərbaycanlı reper
Avropa Məhkəməsi keçmiş Baş prokurorla bağlı qərarını elan etdi


23.10.2024  20:17 

Mardin mətbəxinin möhtəşəm dadlarına və zəngin tarixinə səyahət edin





A+  A-

Türkiyə dünyaya əsl kulinariya mədəniyyətini təqdim edir. Bu qastronomiya mozaikasında cənub-şərqdə yerləşən Mardin vilayəti, çoxmədəniyyətli irsini əks etdirən bənzərsiz kulinariya təcrübələri ilə seçilir.

İpək Yolunun ən gözəl məkanlarından biri olan və çoxsaylı xalqların və inancların beşiyi sayılan bu şəhər, bölgənin məhsullarından maksimum şəkildə istifadə edərək zəngin mətbəx mədəniyyətini nümayiş etdirir. Əkinçiliyin beşiyində yerləşən Mardində həyəcanverici bir kulinariya macərasına çıxmağa hazırsınız?

Mardin: Sivilizasiyalar mətbəxi
Mardində səhər yeməyindən şam yeməyinə qədər hər bir yemək bir ziyafətə çevrilir və hər zövqə uyğun müxtəlif təamlar təqdim olunur. Şəhərin multikultural keçmişi yalnız memarlığı və sosial ənənələri ilə deyil, həm də onun kulinariya irsi ilə də güclü şəkildə hiss olunur. Mardin, müxtəlif mədəni keçmişi ilə Anadolunun zəngin qastronomik birləşimindən orijinal dadlar axtaran yemək həvəskarları üçün mütləq ziyarət edilməli bir məkan kimi seçilir.

Bundan əlavə, Türkiyənin digər cənub-şərq şəhərləri kimi, Mardinin mətbəxi də əsasən ət yeməklərindən ibarətdir. Bir çox yeməklər meyvə və ətin birləşməsindən hazırlanaraq unikal dad harmoniyası yaradır. Bununla yanaşı, şəhərin mətbəxində yabanı xiyar, ardıc, mərcangilə və kenger kimi yerli bitkilər də mühüm rol oynayır.

Mardinin mətbəxi, eyni zamanda, tarixi İpək Yolunun mirası olan zəngin ədviyyat istifadəsi ilə tanınır. Darçın, keşniş, hil, zəncəfil və ətirşah kimi ədviyyatlar təkcə duzlu yeməklərdə deyil, həm də desertlərdə geniş istifadə olunur.

Mardinin səhər yeməyi: Günə başlamağın ən yaxşı yolu
Türkiyədə səhər yeməyi ilə günə başlamaq ən gözəl seçimlərdən biridir. Səhər yeməklərində bölgələr arasında böyük fərqlər mövcuddur və hər yerdə fərqli təamlar təqdim olunur. Mardinin ənənəvi səhər süfrəsi də bu müxtəliflikdən geri qalmır və Mardin ətrafından toplanan yerli məhsullarla zənginləşir.

Mardin səhər yeməyinin şahı, demək olar ki, hər mövsümdə mövcud olan bölgəyə məxsus pendirlərdir. Bunlara Mardin lavaş pendiri, dil pendiri, duzsuz şirin pendir və keçi pendiri daxildir. Səhər süfrəsində, həmçinin ədviyyat qarışığı, təbii kərə yağı, təhın-üzüm bəhməzi, Mardinin məşhur Derik zeytunları və bir çox digər dadlı təamlar yer alır.

Coğrafi simvollar və unikal dadlar
Səhər yeməyindən sonra Mardinin daş evlərini, kilsələrini, monastırlarını və məscidlərini ziyarət edə bilərsiniz. Acdığınız zaman bölgəyə xas bəzi qastronomik ləzzətləri dadmaq fürsətiniz olacaq. Bunlara ətli xəmir yeməyi olan sembusek və qiymə ilə doldurulmuş bulqur yeməyi – qaynadılaraq hazırlanan ikbebet və qızardılaraq təqdim olunan irok daxildir. Sonra şəhərin tarixi bazarlarını gəzmək olar.

Axşam yeməyi üçün Mardinin kabablarını və ləzzətli güveç yeməklərini sınaqdan keçirin. Şəhərin ən məşhur ənənəvi yeməkləri arasında soğan kababı, iç-çalatla doldurulmuş kibbe (işkəmbə dolması), turşməzə dadlı alluciye (gavalı güveci) və yaşıl badamla bişirilən firkiye (quzu güveci) yer alır. Xüsusilə qabırğa dolması Suriyani şərabı ilə dadmağınızı tövsiyə edirik. Bu əsrlərdən bəri bişirilən qabırğa yeməyi təxminən üç saat ərzində hazır olur və sizə əvəzolunmaz bir qastronomik zövq bəxş edəcək.
Yeməyi üzüm bəhməzindən hazırlanan və pudinqə bənzəyən harire adlı desertlə tamamlayın. Şəhəri tərk etməzdən əvvəl mütləq Mardinin məşhur mırrasını da dadın. Bu güclü qəhvə kiçik fincanlarda verilir və türk qəhvəsinə bənzəyir, amma çox daha konsentrat və kəskin dada malikdir.

Ləzzətli suvenirlər
Mardin, qastronomiya həvəskarlarına unudulmaz təamlar təqdim etməklə yanaşı, zəngin kulinariya irsindən bir parça aparmaq imkanı da verir. Məşhur Lahor ağacından əldə edilən bitki boyası ilə mavi rəngə boyanmış badam konfetləri və Mardin bulquru unikal hədiyyələr arasında önəmli yer tutur. Bundan əlavə, üzüm bəhməzindən hazırlanan cevizli sucuk (qozlu sucuq), qovrulmuş noxud və mükafatlı Derik zeytun yağı da mükəmməl hədiyyə seçimləri ola bilər. Bu təamlar sayəsində səfərinizdən sonra da Mardinin ləzzətini yaşamağa davam edəcəksiniz.

Mardin həmçinin geniş çeşiddə Suriyani şərabları istehsal edir. Bu şərabları bölgənin bazarlarında və şərabxanalarında dadaraq zövqünüzə uyğun olanları seçə bilərsiniz. Dadım sessiyasından sonra özünüzü və sevdiklərinizi bu unikal şərablarla sevindirə bilərsiniz, beləliklə, Mardinin ləzzətini evinizə də daşımaq fürsətiniz olacaq.








Xəbər 4046 dəfə oxunub.




Bölməyə aid digər xəbərlər

09.11.2024  16:24 

Sabahın havası açıqlandı


BÜTÜN XƏBƏRLƏR +