AZAL-a məxsus təyyarənin qara qutusu tapılıb
Azərbaycan xalqına böyük faciə üz verib -Prezident
“Sədərək” Ticarət Mərkəzinin sahibinin oğlu dövlət qurumunu məhkəməyə verdi - Torpaq qalmaqalı
Azərbaycanda məmurdan inanılmaz fırıldaq - 162 min manatlıq “ölü canlar“ əməliyyatı
Şöbə müdiri direktoru məhkəməyə verdi - İşdə nazir müavini də var
Məşhur türk bloger “Kontakt home“dan şikayətçidir -Video+YENİLƏNİB
XİN-in arasında görüş keçirilib
Gömrük əməkdaşlarının maaşları niyə verilmir?
Tbilisidə polislər aksiya iştirakçılarına su şırnaqlarından istifadə ediblər
Azərbaycan komandası karate üzrə Qran-Pri turnirinin qalibi oldu -Foto


11.11.2021  16:29 

Bu kolbasalar ürək-damar xəstəliklərinə yol açır





A+  A-

Küçə heyvanları, xüsusilə pişiklər hər zaman ac olduqları üçün nə olsa, yeyir. Ancaq bu heyvanlara hər qidanı vermək onların sağlamlığına mənfi istiqamətdə təsir edə bilər.

Kolbasa və sosiskaların içində çürük ət parçaları, quyruq yağı, qığırdaqlar, tüklər və s. digər maddələr yalnız insanlar üçün deyil, heyvanlar üçün də belə zərərlidir. Çox çeşidli proseslərdən keçən bu qidalar homogen olaraq paketlənərək satılır. Tərkibində zərərli ət məhsulları olan kobasa və sosislərdə yüksək səviyyədə soya və ədviyyat var. Belə qidalar, hətta pişiklərin pəhrizinə belə uyğun olmaya bilər. Bu qidalar mədə pozuntuları ilə yanaşı, bir çox problemlərə yol aça bilər. Kolbasa və sosislərin tərkibində nitrat çox olur. Nitratı uzun müddət qəbul edən zaman isə xərçəng riski artır.

Qida eksperti Elsevər Əliyevin sözlərinə görə, kolbasa, sosislərin təhlükəlilik səviyyəsi onların hazırlanma qaydası ilə əlaqəlidir. Bu məhsullar; daxili yağlar, sinirlər, sinirlərin ətrafında olan ət parçaları, quyruq yağı, ağciyərlər və s. qarışdırılaraq hazırlanır: "Kolbasanın yumşaq olması üçün ağciyərlər çox önəmlidir. Kolbasa və sosiskalara heyvanların müxtəlif artıq yerləri də qatılır. Məsələn; "nuget" adlandıran və toyuq ətindən hazırlanan bu yemək toyuğun müxtəlif yerlərindən - qığırdaqları, dərisi və sinə tərəfində olan ətlərdən hazırlanır. "Nuget"lərin tərkibində dad verməsi üçün ədviyyat xüsusiyyəti daşıyan dənəciklər var".

Əgər bir kiloqram sosiskanı və kolbasanı 1 kiloqram ətdən ucuz ala bilirsinizsə, bu zaman ikinci dəfə düşünməlisiniz. Sosiska, kolbasa və bu tip məhsullara dadını yaxşılaşdırmaq üçün soğan, sarımsaq və müxtəlif ədviyyatlar vurulur. Mikrobların yaranmasının qarşısını almaq üçün də nitrit, nitrat və asılılıq yaradan digər maddələr əlavə edilir.

Quyruq yağı və daxili yağlar bədən istiliyində əriyən yağlar deyil. Bu yağlar insan sağlamlığı üçün təhlükəlidir. Bu məhsullar səbəbilə, bədəndə alınan yağlar, damar tıxanıqlığı və ürək-damar xəstəliklərinə yol açır. Sosiska, kolbasa kimi məhsullar uşaqlarda erkən yeniyetməlik, görmə qabiliyyətinin zəifləməsi, psixoloji pozuntulara, köklüyə, qadınlarda süd vəzisi xərçənginə və ürək-damar xəstəliklərinə səbəb olur./Bizimyol.info/

Xəbər 2207 dəfə oxunub.




Bölməyə aid digər xəbərlər


BÜTÜN XƏBƏRLƏR +