Şarl Mişel Azərbaycana səfər edəcək
Naxçıvanda yüksək vəzifəyə təyinat
Dünya və BRİKS üzv olan ölkələrin dollardan imtina etməsi özünü doğruldacaqmı?
Azərbaycandan Fransanın Ermənistandakı səfirinə CAVAB
Hikmət Həsənovun köməkçisi ağır cəzalandırıldı
“Efirlər Tiktok-da soyunanları çağırırlar, səviyyə yoxdur..“ - Azərbaycanlı reper
Avropa Məhkəməsi keçmiş Baş prokurorla bağlı qərarını elan etdi
Prezident Zəngilanda beşinci yaşayış kompleksinin təməlini qoyub
Mirzoyan Azərbaycana qarşı uyğun olmayan fikirlər səsləndirib -Ayxan Hacızadə
“İstəsək, bir gün ərzində bütün borcu sıfırlaya bilərik” -Prezident


05.09.2024  16:27 

Turistlərin sevimli məkanı Bozcaada -Üzüm yığımına qoşulun





A+  A-

Bənzərsiz həyat tərzi və ləzzətli mətbəxi, təmiz çimərlikləri ilə Egey dənizinin ən sevimli adalarından biri olan Bozcaada Türkiyənin üzüm bağları marşrutları arasındadır.

Xəzərnews.az bildirir ki, ada çınqıllı dar küçələri və təmiz havası ilə yanaşı, hər il sentyabr ayında öz şərabçılıq ənənəsinə sadiq qalaraq təşkil edilən Bozcaada Üzüm Yığım Festivalı ilə də turistləri cəlb edir. Məhsul yığımı turları, canlı musiqi, yerli sənətkarların hazırladığı hədiyyələri və suvenirləri satan sevimli bazar dükanlar turistlərin ən sevimli məkanlarıdır.

Üzümçülük ənənəsi



Ana təbiətin bəxş etdiyi şimal küləkləri sayəsində Bozcaada həmişə üzüm əkinçiliyi üçün ideal yer olub. Kiçik ada 3000 illik üzümçülük ənəsinə malikdir və bu gündə bu ənələr davam etdirilir.

Bu ənənələr hətta Tenedosun üzümlə təsvir edilmiş sikkələrində və Homerin “İliadası” kimi yazılı mənbələrdə görmək olar. Bozcaadanın özünəməxsus iqlimi və torpaq tərkibi ilə zənginləşən münbit torpaqları Papazkarası, Karasakız, Sauvignon Blanc da daxil olmaqla müxtəlif üzüm sortlarının yetişməsinə şərait yaradır. Bununla belə, adada şərablara fərqli dad və xarakter gətirən dörd endemik üzüm növü var: qırmızı üçün Kuntra və Karalahna, ağ üçün Çavuş və Vasilaki. Adadakı şəraitdən istifadə edərək, yeni nəsil üzümçülər hələ də yaxşı tanınmış müəyyən şərab növlərini istehsal edirlər.

Üzüm Yığım Festivalı



Bozcaada Üzüm Yığım Festivalı adanın uzun müddətdir davam edən ənənəsidir. Ada sakinləri və şərab həvəskarları hər ilin sentyabrında məhsul yığımını qeyd etmək üçün bir araya gəlirlər. Festival üzüm yığımı ilə başlayır. Üzümçülər və festivala gələnlər traktorlarla üzüm bağlarına gedirlər, orada üzüm yığılır. Daha sonra yığılan üzümlər köhnə adət-ənənələrə sadiq qalaraq atlar, eşşəklər və “pır pır” adlı mini traktorlarla Bozcaada meydanına gətirilir. Festival boyunca Bozcaada Üzümçülük Kooperativi də hər gün səhər saat 10:00-dan 18:00-a qədər məhsul turları təşkil edir. Bu iki saatlıq turlar zamanı ziyarətçilər klarnet və darbuka musiqisi ilə üzüm bağlarına üz tuturlar. Onlar üzüm bağlarında gəzir və nəsillər boyu bu üzümləri becərmiş təcrübəli əllərin rəhbərliyi altında üzüm yığımının şahidi olur və üzüm növləri haqqında öyrənirlər. Sonra xüsusi üzüm bıçaqları ilə üzümləri kəsib zənbillərini doldururlar.

Festival əlavə olaraq, adanın fərqli ərazisini əks etdirən, hər biri özünəməxsus ləzzət profilinə malik müxtəlif yerli istehsal şərablarını dada biləcəyiniz bir səyahətdir.

Ada möcüzələri



Bozcaada həm də bütün ziyarətçilərinə unikal və unudulmaz bayram təcrübələri təqdim edən sehrli bir məkandır. Adaya çatdığınız zaman sizi limana baxan Bozcaada qalası qarşılayır. Qaladan füsunkar mənzərəni seyr etdikdən sonra mənzərəli limanı gəzə bilərsiniz. Burada müxtəlif restoran və kafelər var, hər birinin özünəməxsus hekayəsi var. Daha sonra adanın rəngarəng evlərlə dolu dar küçələrində gəzə, Bozcaada Muzeyini, Bozcaada Ayazma Monastırını və Bozcaada Məryəm Kilsəsi ilə tanış ola bilərsiniz. Unudulmaz gün batımını izləmək üçün adanın qərb ucundakı Polente Mayakına da gedə bilərsiniz.

Bozcaada həm də öz kulinariya ləzzətləri ilə səyahətçiləri valeh edir. Adada yerli meyvələrdən kəklikotu və mürəbbə almağı, badamlı peçenye və lavanda ətirli dondurmanın dadına baxmağı unutmayın. Həmçinin, siz regional zeytun yağları və ən təzə dəniz məhsulları ilə ətirli otlar və tərəvəzlər, o cümlədən çipura, levrek, orf, istiridye, ahtapot, kalamar və karides ilə gözəl yemək təcrübələrindən həzz ala bilərsiniz.

İsmayıl
XəzərNews.az


Xəbər 3521 dəfə oxunub.




Bölməyə aid digər xəbərlər

09.11.2024  16:24 

Sabahın havası açıqlandı

08.11.2024  15:49 

Rusiya Kanadaya nota verib

03.11.2024  23:19 

Qəzzada ölənlərin sayı artdı

02.11.2024  19:36 

Türkiyədə zəlzələ baş verib


BÜTÜN XƏBƏRLƏR +