Qazaxıstan və Azərbaycan investisiya əməkdaşlığını möhkəmləndirirlər
“Xırda maraqlar naminə süni diaspor təşkilatları yaratmamalıdırlar”- BAP sədri
Diasporla bağlı parlament komissiyası niyə vacibdir?
Türkiyədə Azərbaycan evlərinə nə hacət... - Türkiyə bütövlükdə Azərbaycanın evi deyilmi?
“Hansısa “müəllimin xətrinə dəyər” deyə, diaspor fəaliyyətimiz bu gündədir”- Ağ Partiya başqanı
“Diplomatik korpusun diaspora ilə sıx əlaqəsi olmalıdır” - Diplomatdan təklif
Xaricdə yaşayan azərbaycanlı gənclərin təhsil almasında güzəştlər olacaqmı? – Ekspert AÇIQLADI
“Azərbaycan əleyhinə aparılan mübarizənin qarşısına ilk olaraq diaspor qüvvələrimiz çıxır” - Millət vəkili
“1969-cu ildən sonra Ermənistana torpaq “bağışlama“ adəti dayandırıldı“ - SENSASİON FAKTLAR
Dövlət tikinti layihələrinin üç ortağı


12.04.2019  11:58 

Evimizdəki dəhşətli ölüm təhlükəsi – Hər gün istifadə edirik





A+  A-

Trans yağlarla qidalanan insanlarda infarkt riski 3 dəfə daha yüksəkdir. Bu, gənc yaşda ölümə yol açan ən əsas səbəblərdəndir.
XəzərNews.az xəbər verir ki, trans yağların ən zərərli təsiri orqanizmdəki yağ balansını pozaraq LDL adlanan “pis xolesterol” səviyyəsini artırmasıdır. “Yaxşı xolesterol” səviyyəsinin azalması ən əsas ürək-damar sağlamlığına mənfi təsir edir.

Elmi araşdırmalar nəticəsində məlum olub ki, trans yağ səviyyəsi yüksək olan insanlarda infarkt keçirmə riski 3 dəfəyə qədər artır. Bu isə insan həyatı üçün çox böyük təhlükə yaradır. Ürək xəstəliklərindən əlavə, piylənmə, qaraciyər yağlanması, metobolik sindrom, diabet, altsheymer, parkinson kimi nevroloji xəstəliklərə, hamiləlik zamanı düşük riskinə, sonsuzluğa, hətta süd vəzi, bağırsaq xərçənginə səbəb olur.

Əsasən də hazır kartof qızartması, biskvit, kreker, şokolad kimi qidaların tərkibində trans yağların miqdarı çoxdur. Bir çox marqarin növlərində, “fast food” qidalarda trans yağlarının miqdarı normadan çoxdur.

Dünyadakı sağlamlıq təşkilatları insanlara bu cür qidalardan mümkün qədər az istifadə etməyi məsləhət bilirlər.

Trans yağların zərərli təsirinə məruz qalmamaq üçün isə qidaları sobada bişirərək və ya suda qaynadaraq yemək məsləhətdir. Həmçinin də marqarin yerinə zeytun və kərə yağına üstünlük verilməlidir.

Xəbər 946 dəfə oxunub.




18.04.2024  09:22 

Troya xarabalıqları -Fotolar

16.04.2024  15:45 

Sabahın havası açıqlanıb

12.04.2024  18:39 

Sabahın havası açıqlanıb


BÜTÜN XƏBƏRLƏR +