İnformasiya müharibəsində soydaşlarımızın rolu böyükdür- Baş katib
Prezident Patrisiya Skotlendi qəbul edib
Roma Forumu iştirakçıları Prezident İlham Əliyevə müraciət etdi: Sizi əmin edirik ki...
Dünya Azərbaycanlılarının Beynəlxalq Fondunun 4-cü Forumu keçiriləcək
Prezident Füzuli rayonuna səfər edib -FOTOLAR
Ceyhun Bayramov Mixail Şvıdkoy ilə görüşüb -FOTOLAR
Biz səsimizi ucaltdıqda...-Prezident
“Yaxın müddətdə sülh sazişi imzalana bilər” - Asim Mollazadə
Prezident İlham Əliyev: COP29 bizə imkan verəcək ki...
Biz istənilən ölkə kimi media məkanımızı xarici neqativ təsirdən qorumalıyıq -Azərbaycan Prezidenti


30.10.2023  22:59 

Qaynadılmış yumurta haqqında bilməli olduğunuz -Faktlar





A+  A-

Qabıq rəngi yumurtanın özünə təsir etmir. Tədqiqatlar göstərir ki, müxtəlif rəngli qabıqların sarısı və ağın qidalılığına heç bir təsiri yoxdur.

Xəzərnews.az xəbər verir ki, beynəlxalq mütəxəssislər bərk qaynadılmış yumurta haqqında bilməli olduğunuz faktların adını çəkiblər. Qeyd olunub ki, sərt qaynadılmış yumurta zülal mənbəyidir.

Protein təkcə əzələlər üçün deyil, həm də sağlam sümüklər, qığırdaqlar və hətta dəri üçün vacib qidadır. Bir çoxumuz əti ən böyük zülal mənbəyimiz kimi hansısa formada yeyə bilsək də, bərk qaynadılmış yumurtalar da mühüm qida maddələrinin əla mənbəyidir və ət və balıq kimi bəzi digər mənbələrdən daha çox daşına bilir.

Bir böyük yumurtanın tərkibində 6,3 qram protein var və insan orqanizminin istehsal etmədiyi doqquz vacib amin turşusunun hamısını ehtiva etdiyi üçün tam zülal sayılır.

Məşqdən əvvəl və ya sonra sürətli protein artırmaq üçün və ya səhər işdən əvvəl proteinlə zəngin səhər yeməyi üçün sadə qaynadılmış yumurta əla seçimdir.

Sərt qaynadılmış sarısı haqqında düşünəndə, yəqin ki, xolesterolu da xatırlayırsınız. Doğrudur, yumurtanın tərkibində xolesterin var (tipik iri yumurtada təxminən 186 mq), lakin alimlərin kəşf etdiyi kimi, bu, "yaxşı" xolesterindir.

Qaynadılmış yumurtalarda digər yumurtalara nisbətən daha az xolesterin ola bilər. Su altında çatlamaq və qabıqlamaqdan və ya hamısını bir qabda silkələməkdən tutmuş qaşıq, lent və ya istənilən sayda yumurta soyucu vasitələrdən istifadə etməyə qədər, demək olar ki, heç biri qüsursuz deyil.

İsmayil
XəzərNews.az


Xəbər 704 dəfə oxunub.




Bölməyə aid digər xəbərlər

13.05.2024  11:21 

Murad Muradov vəfat edib

13.05.2024  00:02 

DİN vətəndaşlara müraciət edib

12.05.2024  19:19 

Meksikada zəlzələ baş verib

12.05.2024  17:59 

Tovuza dolu düşüb

11.05.2024  17:01 

Sabahın havası açıqlandı


BÜTÜN XƏBƏRLƏR +