Dünya Azərbaycanlılarının Beynəlxalq Fondunun 4-cü Forumu keçiriləcək
Prezident Füzuli rayonuna səfər edib -FOTOLAR
Ceyhun Bayramov Mixail Şvıdkoy ilə görüşüb -FOTOLAR
Biz səsimizi ucaltdıqda...-Prezident
“Yaxın müddətdə sülh sazişi imzalana bilər” - Asim Mollazadə
Prezident İlham Əliyev: COP29 bizə imkan verəcək ki...
Biz istənilən ölkə kimi media məkanımızı xarici neqativ təsirdən qorumalıyıq -Azərbaycan Prezidenti
Bakıdan Avropa Parlamentinə etiraz: Qətnamə əsassızdır!
İran Ermənistanı Rusiyanın qucağına qaytardı
İlham Əliyevin Zəfər diplomatiyasının sirri-Fərid Şahbazlı yazır


31.01.2019  09:17 

Yarpaq dolması alimlərin “qara siyahı”sında





A+  A-

Xərçəngə səbəb olan qidalarla bağlı dəfələrlə yazılmasına baxmayaraq, bu qidaların siyahısı hər gün bir az da genişlənir. Son araşdırmalar zamanı yarpaq dolması üçün istifadə olunan duza qoyulmuş üzüm yarpağı da bu siyahıya daxil edilib.
XəzərNews.az Medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, duza qoyulmuş üzüm yarpağında həddən artıq miqdarda nitrat maddəsi olur. Qəbul etdikdə bu qidalar orqanizmdə xərçəng yaradan nitrozaminlərə çevrilir və DNA-nı zədələyir.

Araşdırmaya görə, rasionunda duza qoyulmuş yarpaq dolmasına geniş yer verən insanlarda mədə xərçəngi riski digərlərinə nisbətən qat-qat artıqdır.

Mədə xərçəngi yaradan digər qidalara isə şorabalar da daxil edilib. Əsasən şərq, həmçinin yerli mətbəximizdə geniş yer verilən marinə edilmiş meyvə və tərəvəzlər də mədə xərçənginə səbəb olur.

Təhlükə riskini azaltmaq üçün bu cür qidaları evdə, duz miqdarına nəzarət edərək hazırlamaq daha məqsədəuyğundur.

Xəbər 1016 dəfə oxunub.




13.05.2024  00:02 

DİN vətəndaşlara müraciət edib

12.05.2024  19:19 

Meksikada zəlzələ baş verib

12.05.2024  17:59 

Tovuza dolu düşüb

11.05.2024  17:01 

Sabahın havası açıqlandı

11.05.2024  08:44 

Murad Muradov həyata qayıdıb

09.05.2024  12:34 

Sabahın hava proqnozu açıqlanıb

08.05.2024  11:49 

Paşinyan Moskvaya yola düşüb


BÜTÜN XƏBƏRLƏR +